Проблемна науково-дослідна лабораторія Комплексної переробки рослинної сировини в харчові та кормові продукти
|
Завідувач і науковий керівник
д.т.н., професор
Жигунов Дмитро Олександрович
ауд. Б-120,
тел. (048) 712-41-21
|
Проблемна науково-дослідна лабораторія комплексної переробки рослинної сировини в харчові та кормові продукти є структурним підрозділом науково-дослідного інституту зерна і харчових продуктів ОНТУ. Вона була створена 4 січня 1977 р. відповідно до постанови Ради Міністрів СРСР. Засновником і першим науковим керівником лабораторії був професор М.С. Дудкін.
Науковим керівником лабораторії з 1991 р. була лауреат Державної премії України в галузі науки й техніки, доктор технічних наук, професор Наталія Кирилівна Черно.
З січня 2015 р. науковим керівником лабораторії є доктор технічних наук, професор Жигунов Дмитро Олександрович.
|
|
Основні напрями наукової діяльності ПНДЛ:
· Створення технологічних процесів для харчових і зернопереробних галузей агропромислового комплексу (АПК).
· Створення технологій нових видів харчових продуктів з нетрадиційної сировини.
· Створення нового високоефективного обладнання, автоматизація виробничих процесів харчових і зернопереробних виробництв.
· Забезпечення створення технологій одержання безпечних харчових продуктів і визначення критеріїв їх оцінки.
· Рішення економічних проблем діяльності підприємств АПК у ринкових умовах.
|
Науково-дослідна лабораторія мікробіологічних досліджень ім. О.А. Кириленко
|
Завідуюча і науковий керівник
к.т.н., доцент
Єгорова Антоніна Вікторівна
тел. (048) 712-42-68;
712-42-70
|
На кафедрі біохімії, мікробіології та фізіології харчування в жовтні 2008 року відкрита науково-дослідна лабораторія мікробіології НДІ. Співробітники лабораторії здійснюють дослідження безпечності та якості сировини, напівфабрикатів та продуктів харчування за мікробіологічними показниками. Дослідження проводяться як за допомогою традиційних класичних методів мікробіологічного контролю, так і за допомогою сучасного мікробіологічного аналізатора «БакТрак 4300» виробництва фірми SY-LAB Geräte GmbH (Австрія), який є автоматизованою експрес-системою для швидкої кількісної та якісної оцінки ступеня мікробної контамінації продовольчої сировини, харчових продуктів та інших об´єктів навколишнього середовища.
Дослідження проводяться для співробітників університету при виконанні науково-дослідної роботи з держбюджетної та госпдоговірної тематики, при підготовці кандидатських і докторських дисертацій та магістерських і науково-дослідних студентських робіт.
|
|
Основні показники досліджень НДЛ:
· Кількість мезофільно-анаеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів у 1 г (см3) продукту (МАФАнМ)
· Бактерії групи кишкової палички (БГКП)
· Потенційно патогенні (E. Coli, коагулазопозитивні стафілококи, сульфітредукуючі клостридії, бактерії роду Proteus, Bac. Cereus)
· Патогенні мікроорганізми
· Ккількість колонієутворюючих одиниць в 1г (см3) продукту для мікроорганізмів псування, заквасочної та пробіотичної мікрофлори за нормативними показниками
· Можливе виконання інших робіт в сфері харчової мікробіології
|
Науково-дослідна лабораторія «Стерилізації, оцінки якості та безпеки консервованих продуктів»
|
Завідувач і науковий керівник
д.т.н., професор
Верхівкер Яков Григорович
тел. (048)712-40-01
E-mail: nauka@ontu.edu.ua
|
Лабораторія забезпечує підприємства консервної галузі харчової промисловості науково обгрунтованими тепловими режимами стерилізації та пастеризації консервованих продуктів харчування з овочевої, фруктової, ягідної, плодової, м´ясної, рибної та молочної сировини.
Послугами лабораторії скористалося багато відомих підприємств-виробників. Тільки за період з 2008 по 2010 рр. серед них: ТОВ «ГОРА – Україна», м. Токмак; АТЗТ «Харківський жировий комбінат»; ПП «Віктор і К», Кіровоградська обл.; КП «Продтовари», м. Б.-Дністровський; ТОВ «Істок», м. Б.-Дністровський; СП «Вітмарк Україна» ООО, м. Одеса; ДП «Уманський консервний комбінат»; ООО «ТПК»; Корпорація «Техноком», м. Харків; ТОВ «Агрофірма Столична», м. Васильків; ЗАТ «Чумак», Каховка, Херсонська обл.; ДП «Роял Фрут Гарден Іст» ТОВ «Роял Фрут Гарден»; ТОВ «Гайсинський консервний комбінат»; ЗАТ «Черкаський агротепличний комбінат»; ПРАТ «Ерлан», м. Дніпропетровськ; ТОВ «Геліос-1», м. Каховка, Херсонська обл.; ТОВ «Сандора», м. Миколаїв; ТОВ «Агроекопродукт», м. Канів; ПП «Аронія», м. Івано-Франківськ.
|
|
Основні напрями наукової діяльності НДЛ:
· Виконання експертної оцінки доцільності вибору технологічної схеми переробки різних видів харчової сировини, яку використовують при виробництві готової продукції.
|
Консалтингова лабораторія здорового харчування
|
Завідуюча і науковий керівник
Консалтингової лабораторії,
к.т.н., доцент
Козонова Юлія Олександрівна
|
Основними завданнями Консалтингової лабораторії є проведення колективних тренінгів щодо пропаганди здорового харчування та здорового способу життя, проведення консультацій щодо оцінки рівня індивідуального фактичного харчування, проведення наукових досліджень щодо оздоровчого впливу продуктів.
|
|
Напрями наукової діяльності КЛ:
Проведення силами, залучених через Консалтингову лабораторію організацій, колективів, науковців і фахівців, наукових та технологічних розробок згідно замовлень організацій, об’єднань та фізичних осіб з питань:
· Корекція та підбір індивідуальних раціонів харчування (без використання БАД та ліків);
· визначення індивідуальних оздоровчих цілей (схуднення, корекція фігури, розробка індивідуального дієтичного раціону харчування з урахуванням хронічних захворювань, корекція психологічного статусу)
· Визначення ризику захворювань, пов’язаних з неправильним харчуванням (ожиріння, цукровий діабет, гіпертонія та інше) (проводиться на основі наявного раціону харчування з урахуванням індивідуальних харчових звичок)
· Розробка індивідуального плану регулярних фізичних навантажень
|
Науково-дослідна лабораторія оцінки якості зерна та хлібопродуктів
|
Завідувюча і науковий керівник
науково-дослідної лабораторії,
к.т.н., доцент
Борта Алла Василівна
(097) 343-17-23,
(050) 392- 24-22
borta.alla@mail.ru
|
На кафедрі технології зберігання зерна у грудні 2012 року за сприяння керівництва ОНТУ та генерального директора ТОВ СП «НІБУЛОН» Вадатурського О.О. була відкрита науково-дослідна лабораторія оцінки якості зерна та хлібопродуктів, яка відповідає вимогам сучасного виробництва у галузі хлібопродуктів. У лабораторії можна визначити показники якості зерна на всіх етапах технологічного процесу післязбиральної обробки та зберігання зерна.
Дослідження проводяться для співробітників університету при виконання науково-дослідних робіт з держбюджетної та госпдоговірної тематики, при підготовці кандидатських і докторських дисертацій, магістерських і студентських науково-дослідних робіт.
|
|
Перелік показників якості зерна та хлібопродуктів, які можна визначити у НДЛ
Проводять:
– Відбір проб
– Формування початкового зразка
– Виділення наважок для аналізів
– Розмел зразків різними методами
Визначають показники:
· Вологості (на електровологомірі та стандартним методом)
· Натурної маси зерна
· Маси 1000 зерен;
· Крупності та вирівненості зерна
· Засміченості зерна
· Кількості зіпсованих зерен
· Ступені зараженості шкідниками хлібних запасів
· Плівчастості
· Скловидності зерна
· Виходу клейковини
· Якості клейковини
· Маси сухої клейковини
· Числа падіння
· Білка за методом К’єльдаля
· Якості борошна всіх сортів (за виключенням білості)
|
Навчально-наукова лабораторія оцінки хлібопекарської якості зерна та борошна
|
Завідувач і науковий керівник
д.т.н., доцент
Жигунов Дмитро Олександрович
ауд. Б-120,
тел. (048) 712-41-21
|
Лабораторію було відкрито у червні 2016 року на кафедрі технології переробки зерна
|
Навчально-наукова лабораторія зернознавства
|
Завідувач і науковий керівник
д.т.н., професор
Станкевич Григорій Миколайович
|
Лабораторію було відкрито у листопаді 2016 року на кафедрі технології зберігання зерна
|
Навчально-наукова лабораторія технології жирів та парфумерно-косметичних засобів
|
Завідуюча і науковий керівник
д.т.н., професор
Ткаченко Наталя Андріївна
ауд. Д-125
|
Лабораторію було відкрито у травні 2016 року на кафедрі технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів
|
Лабораторія сенсорного аналізу
|
Завідуюча і науковий керівник
д.т.н., професор
Ткаченко Оксана Борисівна
ауд. Б–302,
тел. (048) 712-40-58
|
Лабораторію відкрито 30 березня 2017 року на кафедрі безпеки, експертизи і товарознавства
|
Навчально-наукова лабораторія «Навчальний ресторан 112»
|
Завідувач і науковий керівник
к.т.н., доцент
Дідух Генадій Васильович
ауд. А-128-129
|
Лабораторію відкрито 15 вересня 2017 року на кафедрі безпеки, експертизи і товарознавства
|