Історія створення інституту, обґрунтування і потреба.
В ювілейному 2012 році були створені чотири інститути, які об’єднали вікові традиції і сучасні інновації, головною метою функціонування яких є широкомаштабне впровадження освітньої моделі кращих європейських університетів: від отримання знань – до науково обгрунтованого їх застосування. Всім чотирьом інститутам за одноголосним рішенням членів Вченої Ради університету присвоєно імена видатних промислових діячів і науковців, які мають безпосереднє відношення до долі нашого університету.
Як змінювалася структура інституту
З початку заснування в 2012 році Навчально-науковий технологічний інститут харчової промисловості ім. М. В. Ломоносова об’єднав факультети «Технології зерна, хлібопродуктів, кондитерських виробів, комбікормів і біопалива», «Технології харчових продуктів, парфумерно-косметичних засобів, експертизи та товарознавства», «Технології вина та нанобіотехнологій» та «Інноваційних технологій харчування, ресторанно-готельного та туристичного бізнесу». М. В. Ломоносов першим із вчених ще в середині ХVIII століття займався теоретичними дослідженнями в області створення ефективних млинів, вніс неоціненний внесок у розвиток уявлень про їжу в світлі досягнень хімії та механіки. Його ім’я носив Одеський технологічний інститут харчової промисловості з 1968 по 1994 роки.
Згідно з наказом Одеського національного технологічного університету № 181-01 від 29-05-23 було прийнято рішення з 01.06.2023 перейменувати Навчально-науковий технологічний інститут харчової промисловості ім. Ломоносова М.В. на Навчально-науковий технологічний інститут харчової промисловості ім. Богомаза К.А. На сьогоднішній день до складу ННТІХП ім. Богомаза К.А. входить 4 факультети: технології зерна і зернового бізнесу, інноваційних технологій харчування і ресторанно-готельного бізнесу, технології та товарознавства харчових продуктів і продовольчого бізнесу, технології вина та туристичного бізнесу.
За ініціативою видатного вітчизняного фахівця – інженера Костянтина Андрійовича Богомаза на базі млинарно-технічного училища 22 червня 1922 р. в Одесі було відкрито перший в країні вищий навчальний заклад з підготовки кваліфікованих фахівців для борошно – мельно-круп’яної промисловості та елеваторного господарства – технікум технології зерна та борошна. Він став одним з перших інженерів-технологів, які присвятили себе млинарству, першим вітчизняним інженером-крупчатником. З ім’ям професора К. А. Богомаза пов’язана ціла епоха розвитку машинобудування, будівництва і облад – нання нових млинів. За період роботи в Товаристві «Антон Эрлангер и Ко» К. А. Богомазом були побудовані десятки млинів, у тому числі найбільші в Україні, як наприклад, колишній млин Бродського у Києві.
Керівники інституту
У 2012-2015р директором Технологічного інституту харчової промисловості ім. М. В. Ломоносова була призначена доктор технічних наук , професор Ткаченко Наталія Андріївна
Були визначені основні напрями наукової діяльності інституту і організовані наукові школи.
З 15 травня 2015 р по теперішній час директором Технологічного інституту харчової промисловості ім. Богомаза К.А. призначена доцент кафедри технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів, кандидат технічних наук Солоницька Ірина Валеріївна.